Ik doe niet aan kerstpakketten.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn klanten én de mensen met wie ik samen werk. Ik ben ze ook stuk voor stuk dankbaar dat ik ze mag helpen / dat ze mij helpen. Gun ze allemaal het beste dus ook fantastische feestdagen en een nog veel beter 2022.

Maar in deze tijd, waarin alle postbezorgers het al zo druk hebben, waarin je ieder mega origineel kerstcadeau toch eerst al 100 keer voorbij ziet komen op de socials en waarin de meeste mensen al zo veel krijgen… Laat ik dit even aan mij voorbij gaan. Ik kies liever voor het geven van een relatiegeschenk op een moment dat het niet verwacht wordt. Neemt natuurlijk niet weg dat ik reuzeblij wordt van een pakketje door mijn brievenbus.

Maar hoe zit dat nu met je boekhouding? Kan je alle cadeaus zomaar als kosten inboeken, zodat dit ten laste gaat van je winst en je minder belasting hoeft te betalen? Is de BTW aftrekbaar?

Een kerstcadeau voor je zelf

Er lijkt een nieuwe trend te zijn: jezelf een fantastisch geschenk geven voor kerst, omdat je nu eenmaal geen werkgever hebt die dit voor je koopt. Ik geef je geen ongelijk hoor, het is natuurlijk heerlijk om jezelf een mooi cadeau te geven, dat heb je ongetwijfeld meer dan verdiend. Maar, zolang dit geschenk iets is wat je niet voornamelijk zakelijk gebruikt, zakelijke kosten zijn het natuurlijk niet. NIET aftrekbaar dus, niet als kosten voor de inkomstenbelasting en niet als voorbelasting voor de BTW. Wil je het graag van je zakelijke rekening betalen? Dat is natuurlijk geen probleem: jouw bedrijf, jouw geld. Je boekt het dan in als ‘privé onttrekking’. Dit geldt overigens ook als je een cadeau koopt voor je kind, buurman of beste vriendin.

Een kerstcadeau voor je zakelijke relaties

Een kerstcadeau voor je zakelijke relaties valt onder de noemer ‘relatiegeschenken’. Omdat je dit niet zou kopen als je geen zaak had, denk je misschien dat deze kosten volledig aftrekbaar zijn. Aftrekbaar is het wel, maar niet volledig. Voor zowel de inkomstenbelasting als de BTW zijn er wat specifieke regeltjes.

Relatiegeschenken en BTW

De BTW op een relatiegeschenk is in eerste instantie aftrekbaar. Dat scheelt een hoop! Er is hier wel een uitzondering op. Als het geschenk duurder is dan € 227,- per ontvanger per jaar én de ontvanger zou als zij het zelf zouden kopen minder dan 30% van de BTW kunnen aftrekken, DAN is de BTW niet aftrekbaar. Ben je wel een héle gulle gever, dat wel 😉 Houd je het een beetje binnen de perken kan je de BTW dus gewoon volledig aftrekken als voorbelasting in je BTW-aangifte.

Relatiegeschenken en Inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting geldt een drempel van € 4700,- Dat zijn heel wat relatiegeschenken… Pas als je daarboven zit zijn je relatiegeschenken aftrekbaar. Dikke pech zou je denken. Niet getreurd, soms is de Belastingdienst de beroerdste niet. Je kunt er ook voor kiezen zonder drempel maar voor 80% van de kosten af te trekken. Dat wil zeggen dat je als je voor € 1000,- aan relatiegeschenken koopt, € 800,- aan kosten mag aftrekken. Je kunt gewoon het hele bedrag inboeken in je boekhouding, doe dat dan op een aparte rubriek voor relatiegeschenken. In je aangifte Inkomstenbelasting is er een speciaal veld om dit te corrigeren. Zo zit je niet met ingewikkelde boekingen en klopt je BTW aftrek ook gewoon.

 Relatiegeschenk of toch een andere kostenpost?

Een kerstpakket is overduidelijk een relatiegeschenk. Dat geldt niet voor alles wat je aan je klanten cadeau geeft. Als je bijvoorbeeld een sportschool hebt en je geeft iedere nieuwe klant een bidon met jouw logo erop cadeau, of je bent coach en geeft je coachee’s allemaal bij start traject een notitieboekje, is het dan nog steeds een relatiegeschenk? Nee, dat hoeft niet. Het kan horen bij je inkoopprijs, inkoopkosten dus, of je ziet het als verkoopkosten. In beide gevallen gunstiger dan als relatiegeschenk want 100% aftrekbaar. Denk dus goed na over wat je wanneer  geeft en hoe je dit aankleedt, het kan zomaar het verschil maken. Zowel naar je klant, als fiscaal 😉

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *