fbpx

De balans

Alle ballen in de lucht

Balans, een hip woord. Je hoort werkelijk iedereen over. Nee, niet iedereen, het zijn voornamelijk vrouwen die hierover praten. En dan gaat het over de balans tussen privé en werk, over alle ballen in de lucht houden. Ik denk dat dat voor mannen ook best lastig kan zijn maar die hoor je er niet over.

T-staatje

Ik denk bij het woord balans altijd aan iets anders. Ik ben nu eenmaal boekhoudcoach. Dan ben ik ook nog behoorlijk visueel ingesteld dus zie ik altijd een ‘t-staatje’ voor me met daar in allerlei gekleurde balletjes. De balletjes willen niet in het gareel, dat kan ook aan mijn stiekem erg chaotische hoofd liggen. 

De basis

Voor iedere boekhouder is naast de gevoelsmatige balans de boekhoudkundige balans erg belangrijk. Dat wil zeggen, het is de basis van je boekhouding. Niet dat je er verder veel mee moet doen. Je ziet liever hoeveel winst je hebt en dat staat niet op de balans.

Wat staat er dan wel op?

De balans ziet er uit als een T. Links boven de T staat ‘Debet’ en rechts ‘Credit’. Daaronder vormt zich een rijtje met omschrijvingen en getallen, gevolgd door een totaal. Dus een rijtje links en een rijtje rechts naast de stam van de T. Dat totaal is op magische wijze ALTIJD aan beide kanten gelijk. Daarom heet het natuurlijk een balans! De balans geeft links je bezittingen (debet) en rechts je schulden plus je eigen vermogen (credit) aan. Je eigen vermogen bestaat uit de waarde van al je bezittingen min al je schulden. Als je dus helemaal geen schulden hebt, ook geen facturen die open staan, is de totale waarde van je bezittingen gelijk aan je eigen vermogen.

En daardoor is boekhoudkundige balans ook echt altijd in balans. Hoe fijn is dat? Daar kunnen jij en ik nog wat van leren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *